MSN Search
MSN Search

ponedjeljak, 5. studenoga 2007.

Opčenito o magnetskoj rezonanciji

Magnetska rezonancija je neinvazivna i neionizirajuća dijagnostička metoda koja se temelji na rezonanciji vodikovih iona u magnetskom polju. U magnetskoj rezonanciji koriste se elektromagnetski valovi niske energije. Oslikavanje tijela ovom dijagnostičkom metodom je sigurno i nije štetno za bolesnika. MR oslikavanje može se provoditi i u trudnica te male djece. Snaga magnetskog polja našeg uređaja je 1,5T.Pretraga traje približno 45 minuta. Tijekom pregleda bolesnik mora biti miran jer svaki pomak tijekom pojedinih sekvenci remeti sliku i onemogućava interpretaciju dobivenih snimaka. Zbog toga nemirne bolesnike i djecu oslikavamo u anesteziji.U pojedinih se bolesnika ovisno o nalazu tijekom pregleda primjenjuje paramagnetsko kontrastno sredstvo. Ovo kontrastno sredstvo može se primijeniti i u bolesnika koji su osjetljivi na jod.
Što se sve oslikava magnetskom rezonancijom:Mozak i krvne žile mozgaKrvne žile vrataKralješnicaLokomotorni sustav (zglobovi, mišići, ligamenti, menisci)Trbušni i zdjelični organi,dojke.
Napomena:Neki predmeti mogu smetati kod MR oslikavanja, pa je važno na njih upozoriti.To su razne klipse, vijci, ploćice, umjetni zglobovi, žice, stentovi, srčani stimulatori.

Nema komentara: